Razumeti odvajanje


Odvajanje blata, uriniranje ter odvajanje od plenic je proces, ki ga je dobro (s)poznati in ga nato (s prilagoditvami v to ali ono smer) zavestno prenesti v družinsko dinamiko.

Nekaj osnov:
1️⃣ Odvajanje blata, uriniranje in odvajanje od plenic vpliva na družinsko / starševsko dinamiko. Vpliva nate, starš, vpliva na sorojence otroka, vpliva tudi na širšo okolico, v katero ste vpeti.
2️⃣ Družinska / starševska dinamika vpliva na odvajanje vašega otroka. Ti, starš, vplivaš na odvajanje svojega otroka. Tudi okolica, v katero ste vpeti vpliva na proces odvajanja in na otroka samega.
3️⃣ Delo pri težavah z odvajanjem, naj gre za (vrtčevsko, šolsko ali najstniško) inkontinenco urina, močenje postelje, uhajanje blata ali zavestno predolgo zadrževanje, proces odvajanja od plenic, ne glede na to, kako se ga lotite je najprej delo s starši. Nato izberemo strategije, kako vaši družini (z namenom pomagati otroku, ki ima težave) pomagati doseči odvajalne cilje.

Ne gre za pristop poizkus-napaka, saj bo vsaka napremišljena poteza, ki ni vzdržna v vaši specifični dinamiki, vaše cilje oddaljila v času in vsaj za nakaj časa spodkopala motivacijo vašega otroka oz. njegovo zaupanje v telo in proces učenja.

Opažaš izzive, imaš neodgovorjena vprašanja? Spregovori.