Priprava na odvajanje od plenic


Kot vsak mejnik v življenju otrok, je tudi odvajanje od plenic (ali zavestna uporaba stranišča v primeru drugih pristopov k izločanju urina in blata dojenčkov in otrok) proces in ne dogodek. In tako kot vsi mejniki, ki jih dosega otrok, tudi na odvjanje od plenic v največji meri vpliva okolje, v katerem otrok preživi največ svojega budnega časa ter konstantne (redne, jasne in na otroka orientirane) vzpodbude.

Recept za na socialna omrežja ne obstaja, čeprav se o plonkcu ali checklisti morda lahko pogovarjamo. A ker se zavedam, da so otroci različni, starši različi in družine različne, se mi iskanje plonkcev niti ne zdi smiselno. Oziroma ni način, ki se v moji praksi kaže za uspešnega.

Kako vam fizioterapevtka lahko pomagam k pripravi na odvjajanje od plenic? Kako taka obravnava sploh izgleda?

Najprej se pogovorimo o otroku in o vaših opažanjih. Nato gremo skozi najpomembnejše osnove otrokovega razvoja, na katerih temelji princip odvajanja od plenic, da ocenimo, ali je vaša družina pripravljena na začetek odvajanja od plenic. Skupaj izberemo strategije za uspeh ali korake za priprave, v kolikor se izkažejo za potrebne. In se v rednih časovnih presledkih slišimo za spremljanje, beleženje napredka in usmeritve, ki vas vodijo k uspehu.

Tak pristop naslavlja odvajanje kot proces, na katerega se lahko pripravimo, v katerim otroci ob naših vzpodbudah lahko aktivno sodelujejo, predvidimo morebitna pogosta odstopanja in pravočasno ukrepamo, da se ne razvijejo in okrepijo vzorci, ki za otrokovo odvajanje na dolgi rok niso optimalni.

Ponovim: odvajanje od plenic je proces, ne dogodek.

Potrebujete usperitev, pomoč? Spregovorite!


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja